//Je bent zelf het goede nieuws

Je bent zelf het goede nieuws

Ik was er niet bijster goed in, maar het spelletje werd wel vaak gespeeld: waarbij één of andere zin aan ene kant in je oor werd gefluisterd en je het aan andere kant in het oor van de volgende persoon moest fluisteren. Vaak zat ik naast iemand die ik niet goed verstond - niet iedereen is zo goed in fluisteren - dus moest ik er maar wat van maken. Bij dit spelletje wist je gewoon dat aan het einde van de kring de zin niet helemaal precies zou zijn doorgekomen. Soms had de laatste uit de kring een zin doorgekregen die totaal niets met de originele zin te maken had. Hilariteit alom natuurlijk, daar was het voor bedoeld.

Aan Franciscus van Assisi wordt de zin toegeschreven: ‘Predik het evangelie altijd en bij iedere gelegenheid. En als het nodig is, gebruik woorden.’ Er is discussie over de authenticiteit van dit citaat, het zou helemaal niet bij deze monnik vandaan komen. Toch zet de uitspraak mij wel aan het denken....

Woordenstrijd

Ik ben opgevoed met het idee van geloof als ‘juiste informatie in je hoofd’. Dat werd niet zo gezegd natuurlijk, maar het kwam er wel op neer. Alles wat anders klonk, was daardoor al een beetje verdacht. De woorden kwamen niet overeen, dus oppassen. De uitspraak ‘als het nodig is, gebruik woorden’ was voor mij een belangrijke in het afkeren van de woordenstrijd. Net als in het woordenspelletje uit mijn kindertijd, worden woorden nogal eens lastig doorgegeven. Zoveel mensen, zoveel meningen. Hoe kun je nu uitgaan in de wereld en het evangelie doorgeven?

Simpele waarheid

Een aantal ontmoetingen door de loop van de jaren zijn monumentjes voor mij en hebben een blijvende indruk achtergelaten. Eén ervan was het gesprek met een oude priester bij wie ik een avondje op de thee was. Het was voor mij een avond waarin ik, geloof ik, één vraag heb gesteld en daarna vooral veel heb geluisterd. Het ging niet om de vele woorden, niet om de theologie, niet om alles maar goed kunnen uitleggen. Wat hij me vertelde was de simpele waarheid dat als God met zijn geest in de gelovigen woont, dat wij God overal brengen waar we gaan, dat als mensen ons in de ogen kijken, ze in de ogen van Jezus kijken.

Als je de wereld intrekt met het goede nieuws, wees je er van bewust dat je zelf ook het goede nieuws bent.

Gastartikel door Wouter van der Toorn
Wouter is al jaren actief als internetevangelist, reli-blogger, spreker en zwerver in de kerk. Liefhebber van mooie verhalen in boeken, games en films. Check zijn blog: www.creatov.nl.

//Aanmelden

//E&R op Instagram

Instagram

//Gezocht voor de zomer

Advertentie Nederlands Dagblad v3.0

//E&R op Twitter

twitter @evangelisatie

//Vragen over geloven?

//E&R op Facebook