//De E van Christiaan Kanis

De E van Christiaan Kanis

De E van E&R is bij theologiestudent Christiaan Kanis de belangrijkste van de twee letters. Onder meer door die E heeft hij ook een carrièreswitch gemaakt, van accountant naar toekomstig predikant.

“Toen ik gevraagd werd om eens te komen kijken bij E&R-project Lemelerveld, ben ik meegegaan en niet meer weggeweest. Ik merkte een heerlijke open sfeer waardoor ik bleef plakken en ik ga nog steeds met heel veel plezier naar E&R.”

“Ik ben nu bewust bezig met toerusting. E&R’ers helpen om te weten wat ze kunnen zeggen en ze te ondersteunen in het ‘van het weer naar de Heer’-praatje te komen. Hoe geef je een gesprek een bepaalde diepte en hoe zorg je dat, als je in de diepte zit, je ook daadwerkelijk kunt getuigen zonder dat het afstompt. Ik ben een typische volwassenenwerker: met een bakkie leut aan de koffietafel of bij de avondsluiting ’s avonds ben ik het meest relaxed.”

Wat is je geloofsovertuiging?
“Mijn geloofsovertuiging is dat Jezus Christus voor mijn zonden naar de aarde is gekomen en ze heeft weggenomen. Dankzij Hem mag ik weer bij God komen. Dit is de kern van het geloof en alles wat daaraan afdoet kan geen geloof heten.'

Houd jij vast aan bepaalde belijdenisgeschriften?
“Ik vind de Catechismus een heerlijk belijdenisgeschrift. Ik geef er catechisatie uit en merk dat er zo ontzettend veel moois in zit. Het is gewoon bizar hoe dicht het bij de leefwereld van mensen kan komen als je iets verder dan de wat oude tekst kijkt. Juist de kern van het christenzijn komt er ontzettend gaaf in naar voren. Met de catechisanten heb ik een jaar lang elke keer de catechismus herschreven in een tegenwoordige taal. Heerlijk. Ik geniet van het catechisatie geven, dingen over de Bijbel vertellen die de jeugd nog niet weet. Of een abstract idee ontzettend concreet maken in de eigen leefwereld. Als zaken landen die jongeren of ouderen lang wel wisten, maar die op een gegeven moment pas gaan leven, dan geniet ik.”

Wat zijn voor jou de pijlers in je geloof?
“De pijlers in het geloof zijn voor mij het idee dat God er altijd is. Elk moment kan ik met Hem praten. Als ik op de fiets zit, nog in bed lig, in de auto rijd, bij een pastoraal bezoek ben. Ik praat meestal met Hem als ik onderweg ben naar iets. Laatst heb ik het boek Bid, Luister, Leef  (van Rick Timmermans en Heleen Dekens, red.) voor mijn verjaardag gekregen om wat meer orde en regelmaat in mijn geloofsleven te krijgen, maar ik ben vaak te druk met van alles en nog wat om er lang bij stil te kunnen staan.”

Hoe belangrijk vind jij een jaarthema voor E&R an sich?
“Het is belangrijk zolang het naar het doel van de vereniging verwijst. Er zijn zo ontzettend veel aspecten aan het werk waar je snel bij langs loopt omdat je gericht bent op het praktische geregel. Juist de toerusting vanuit het Woord en vanuit je teamgenoten is ontzettend belangrijk. Een jaarthema kan je daar weer bij doen stilstaan. Met dit jaarthema is het bijvoorbeeld goed om te beseffen dat alleen God harten kan veranderen. Aangezien het een hartszaak is - niet een rationele verstandszaak - gaat het evangelisatiewerk meer om het uitstralen dan om het daadwerkelijk gelijk krijgen in welke discussie dan ook.”

'Het is niet voor niets dat ik nu theologie studeer. E&R is één van de onderdelen in mijn leven geweest die ervoor hebben gezorgd dat het evangelie in mij ging leven. Ik probeer dat in mijn omgeving uit te stralen. Ik heb meerdere ongelovige vrienden die ik ontzettend graag het geloof zou willen geven, maar ik moet me er bij neerleggen dat ze niet geloven. Het is niet aan mij. Aan mij is het vertellen en laten zien. Over een tijdje hoop ik zelf predikant te zijn. Maar ik denk dat de kerken verder zullen krimpen. Om niet op te lossen in de maatschappij, moeten we als christenen meer zelfbewust zijn. Tegelijk denk ik dat we daardoor meer verbondenheid gaan voelen, waardoor kerkmuren meer zullen vervagen.”

Volg jij de actualiteit?
'Ik volg de actualiteit heel erg. Het journaal sla ik geen dag over, net zoals De Wereld Draait Door bijvoorbeeld. Media die hun programma maken door op de allergie van mensen te focussen, zoals PowNews, vind ik verschrikkelijk. GeenStijl en dat soort websites mijd ik dan ook. Ook als niet wat gebeurt goed is, zonder een sprankje hoop (zoals eeninwaarheid.info), dan houd ik het voor gezien. Het straalt niets uit, er zit totaal geen liefde in.”
 
Wat zie jij als grootste gevaar voor – even heel groot – de wereldvrede?
“De duivel.”

Wie zijn de aardse boosdoeners? Politici, journalisten, bankiers, bedrijven, de 1%-club?
“De grote massa. Doordat de grote massa zijn eigen wil volgt en daarbij eigenlijk altijd zijn eigen belang. Zeker in een democratie waarbij iemand die eindelijk eens over de langere termijn nadenkt, hij direct in verkiezingen wordt afgestraft.”
 
Even positief: waar zie jij de oplossingen?
“Bij de liefde die alles overwint. Ik ben niet zo somber. Al zouden we als Nederland bankroet gaan en al zouden we weer terug moeten naar een bestaansniveau van vijftig jaar geleden. Het belangrijkste is niet dat ons dat overkomt, maar hoe je er mee om gaat. En als je ermee omgaat volgens het motto dat alles wat je krijgt van God gekregen is, dan blijft elke minuut, hoe je die ook leeft, waardevol.”

 

Voordat Christiaan Kanis theologie ging studeren werkte hij als assistent accountant. Hij klust nu als zodanig nog bij. Daarnaast is hij ouderling en geeft hij catechisatie. Hij draaide de afgelopen tien jaar een E&R-week in Lemelerveld, Lochem en Vollenhove. Landelijk was hij interim-voorzitter. Christiaan is 30 jaar en alleenstaand. Hij maakt graag legpuzzels en wandelingen en ontmoet graag anderen. Zijn boekentips: De Alchemist van Paulo Coelho en Eindelijk Thuis van Henri Nouwen. Nu is hij bezig met de Rootz-trainingen.

//Aanmelden

//E&R op Instagram

Instagram

//Gezocht voor de zomer

Advertentie Nederlands Dagblad v3.0

//E&R op Twitter

twitter @evangelisatie

//Vragen over geloven?

//E&R op Facebook